Broşür Nedir?


Ürünlerini ve verdiği hizmetleri tanıtmak isteyen birçok firma broşür kullanmayı tercih eder. Broşürler diğer reklam araçlarına oranla daha ekonomik ve pratik bir reklam materyalidir. Broşür, firmanızın daha profesyonel ve uzman görünmesine katkıda bulunur. Ayrıca ürünlerinizin daha aktif bir şekilde tanıtılabilmesi için de yardımcı olur. Broşür tasarlatmakta ve dağıtmaktaki amaç, ürün hakkında daha doğru ve net bilgiler vererek müşterinin ilgisini çekmektir. Bu şekilde ürün, hizmet ve kampanyalarınız tanıtılmış olur ve aynı zamanda da marka bilinirliği artırılmış olur.


Hazırladığınız broşür ile müşteriye kendinizi anlatacağınız için etkili ve iyi hazırlanmış, detaylara dikkat edilmiş bir tasarım hazırlatmak çok önemlidir. Broşür bastırmanızdaki en büyük hedefiniz müşterinin dikkatini çekmek ve aklında yer etmek olmalıdır. Ticarette müşteri kazanmanın en etkili yöntemi, müşterinin aklında iyi bir izlenim bırakmaktır. dikkat çekmeyi başaran ve müşterinin beğenisini alan bir broşürden mutlaka geri dönüşler olacaktır. Bu yüzden fikir aşamasından tasarım aşamasına, bası aşamasından dağıtım aşamasına kadar her adımı dikkatlice planlanmış bir broşür hazırlanmalıdır. Belli bir maliyet ve zaman ayırıp yaptırdığınız broşürünüz amacınıza hizmet etmesi markanız açısından olumlu olacaktır.


Buraya kadar “Broşür nedir?” sorusuna özet bir açıklama getirdik. “Broşür nedir?” sorusundan sonra akıllarda yer alan diğer bir önemli soru da “Broşür tasarımını nasıl daha etkili hale getirebilirim?” sorusudur.


Broşür Hazırlanmasında Nelere Dikkat Edilmeli?


Broşür tasarımı buradaki en önemli konulardan birisidir. Kötü hazırlanmış bir broşür kötü bir reklam demektir ve müşteri üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. Bunun sonucunda oluşan negatif etkileri düzeltmek ileriye yönelik daha zor olacaktır ve marka itibarı için kötü bir etki yaratacaktır. Fakat ihtiyaca yönelik, düzgün hazırlanmış broşürler iyi bir reklamdır ve ticari getirileri fazla olacaktır. Bu yüzden broşür yapma aşamalarının ilk adımı olan tasarım aşaması çok büyük önem taşımaktadır. Broşür tasarımı yapılırken dikkat edilmesi kritik noktaları aşağıda paylaşıyor olacağız;


Tasarımdan önce iyi bir araştırma yapılmalıdır.

Tasarıma başlamadan önce hedef kitlenize yönelik bir araştırma yapmalısınız. Müşterinin beklentileri nelerdir, hedef kitlenizdeki müşterilerin dikkatini çekecek detaylar neler olabilir, müşterinin istekleri nelerdir gibi soruların cevapları araştırılmalı ve buna göre bir tasarım oluşturulmalıdır. Broşürde neyi vurgulamak istediğiniz de oldukça önemlidir bunun için vurgulamak istediğiniz noktayı tasarımda dikkat çekici olacak bir şekilde öne çıkarın. Firmanın adres, iletişim ve telefon bilgileri mutlaka yer almalıdır ve bunlar dışında firmanın broşürde bulunmasını istediği diğer bilgiler de varsa bunlar da broşürde yer almalıdır. Doğru bir araştırma yöntemi ile etkileşim sağlayabilecek başarılı bir broşür tasarımı oluşturulabilir. Elde edilen bilgiler doğru yerlerde, net bir dil ile müşteriye aktarılmalıdır.


Broşür içeriği (metin ve görsel) bütünlük içerisinde olmalıdır.

Broşür tasarımında kullanılan görseller ve eklenen yazılar bir bütün olmalıdır. Müşterinin dikkatini çekecek renkli görseller kullanılmasına dikkat edin. Fakat bu görsellerin de sade olması ve çok karmaşa yaratmaması önemli bir noktadır. Broşür üzerinde yer alacak yazılar ise müşteriye bilgi veren metinler olmalıdır. Müşteriyi sıkmayan akıcı bir dil ile okunabilirliği artırılmalıdır ve imla kurallarına da dikkat edilmelidir. İmla hataları bulunan bir broşür insanlara pek de profesyonel görünmeyecektir. Broşür üzerindeki ögeler birbiri ile rekabete girecek şekilde olmamalıdırlar. Yani, görseller ile yazılar birbiri ile yarışmamalı sadece öne çıkarılmak istenen yer ilk göze çarpan öge olmalıdır.



Broşür boyutu doğru olmalıdır.

Broşür tasarımında genellik belli ölçüler kullanılar. Doğru olan ölçüler, A4 yada A5 boyutlarıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta A4 boyutu bir veya iki kıvrımlı olabilmesi fakat A5 boyutunun tek parça olarak kullanılmasıdır. Broşürleriniz tek sayfalı olabileceği gibi birkaç sayfalık küçük kitapçıklar halinde de olabilir. Broşürlerde kapak kısmında kullanılan görselin etkili olması önemli bir detaydır. Müşterinin dikkatini ilk buradan çekeceğiniz için kapak resminde göze çarpan bir görsel kullanmanız tavsiye edilir.


Kağıt seçimine dikkat edilmelidir.

Broşürünüzü tasarlattıktan sonra sıra geldi basım aşamasına! Broşürü bastırdığınız kağıt da en az tasarım kadar önemlidir. Çünkü tasarımı gösterecek olan şey kağıdın kalitesidir. Kalitesiz kağıda yapılan bir baskının tasarımı çok iyi olsa da beklenen etkiyi vermeyecektir. Broşür basımı yaptırırken uygun kağıt seçimi için kağıdın gramajı, parlaklığı, dokusu gibi detaylara dikkat etmeniz gerekir. Örneğin; katlamalı bir broşür hazırlatıracaksanız kağıt kalınlığının çok fazla olmaması gerekmektedir. Çünkü, katlanan bölgelerde kağıt kırışacaktır ve hoş bir görüntü olmayacaktır. Fakat birkaç sayfadan oluşan bir broşürde kalın, kuşe kağıt kaliteli duran kağıtlar kullanabilirsiniz.


Broşür Tasarımı Nasıl Daha Etkili Hale Getirilebilir?


İyi hazırlanmış bir broşür, markanız için çok iyi bir reklam aracıdır. Hazırladığınız broşürün daha etkili olması için hem tasarımda hem de dağıtım aşamasında dikkat edilecek hususlar vardır. Broşürünüzün daha dikkat çekici olması için göze hitap edebilir olması önemlidir. Göze hitap eden bir tasarım olmasının nedeni, müşterinin ilgisini çekerek broşüre yönlendirmek ve dikkatli incelemesini sağlamaktır. Göze hitap eden etkili bir tasarım yapmak için kullandığınız görsellerin kaliteli olması, broşür üzerinde düzgün durması önemlidir. Yazı fontlarında, arka planda ve görsellerde kullandığınız renklerin birbirine uyumlu olması ve gözü yormaması da diğer önemli noktadır.


Etkili yazıların yer aldığı broşürler, müşteriler tarafından daha uzun süre incelenir ve yazılar daha çok okunur. Müşterilerin hemen atmadığı, inceleyip okuduğu broşürlerde sıkıcı olmayan, kısa ve net olarak anlatılmak isteneni veren metinler yer almalıdır. Yazılar tek seferde okunduğunda bile akılda kalıcı olacak şekilde yazılmalıdır.,


Bir diğer önemli detay da, hazırlanan broşürün kullanılacağı zaman aralığıdır. Yani uzun vadeli mi yoksa kısa vadeli mi olacağı önemlidir. Bu noktada, şunu belirtmek isteriz ki çok uzun dönemli olarak planlanıp hazırlanan bir broşür, zaman içerisinde güncelliğini kaybetme riski taşıdığı için uzun dönemli olması çok mantıklı değildir. Kısa vadeli, yani dönemlik olan broşürler daha verimli olacaktır. Zaman içerisinde firmanızın telefon numarası veya adresi gibi güncel bilgilerinin değişebilme ihtimali vardır. Müşterinin eline geçen çok eski bir broşür olduğunda bu bilgilerin yanlış olması durumunda broşür işlevini yerine getirememiş ve işe yaramamış olacaktır. Dönemlik hazırlanan broşürlerde bu risk daha az seviyededir. Broşür yakın bir zamanda hazırlandığı için bilgileriniz hala günceldir ve doğrudur. Müşterinin elindeki doğu bilgiler içeren broşür ile geri dönüş alabilirsiniz.


Ayrıca, çok kısa dönemli olan reklamlar veya kampanya tanıtımları için broşür yerine el ilanı tercih etmenizi öneririz. Çünkü çok kısa bir süre için, uzun uğraşlar sonucunda bir broşür hazırlatmak ve bastırmak daha maliyetli olacaktır. Bu nedenle kısa dönemli kampanya, indirim veya tanıtım haberleriniz için el ilanları bastırmak daha iyi bir yoldur.